SağlıkYaşam

Ramazanda tok tutacak yiyecekler nelerdir ?

Ramazan ayında tok tutacak sağlıklı besin önerileri

11 ayın sultanı olarak adlandırılan Ramazan ayı üç ayların sonuncusudur. İslam alemi bu ayda oruca sabah ezanından akşam ezanına kadar hiçbir şey yeyip içmeyerek niyetlenmektedir. Bu yazımızda sahurda yiyebileceğiniz sizi tok tutacak iftarda yeyip midenizi yormayacak sağlıklı besin önerilerinde bulunacağız. 2018 yılında yaz ayına denk gelmesi ile de süre uzun olmaktadır. Ramazan ayında tok tutacak sağlıklı besin önerileri…

Sahur da ne yenir ?

sahur sofrası

Oruca niyetlenmek için sabah ezanından önce kalkılıp yemek yediğimiz zaman dilimidir. Sahurda bizi gün boyu tok tutacak besin değeri yüksek yiyecekler tercih etmemiz sağlıklı ve rahat oruç tutmamız açısından önemlidir. Gün içerisinde bizi susatmayacak yiyecekler tercih etmekte çok önemlidir. Sahur da oruca niyet ederken su içilmektedir. Gereğinden fazla su içmek gün içerisinde susamayacağınız anlamına gelmemektedir. Yeteri kadar su içip niyetlenip uyuyalım. Geceden sahur yapıp uyuyanlarımız ya da sahura kadar uyumayanlarımız vardır mutlaka. Kendi tercihleridir saygı duyuyoruz fakat sahur yapmanın sünnet olduğunu kendilerine hatırlatmayı bir borç biliyoruz. Amacımıza dönecek olursak sahuru protein bakımından zengin olan yiyeceklerle yeşillikler, meyveler süt ve türevleri kahvaltı ile yapabilirsiniz. Daha açıklayıcı olması için;

Yumurta

Az tuzlu peynir

Süt

Köy ekmeği ve kepekli ekmek

Az tuzlu zeytin ve bol zeytin yağı ile tüketmenizi öneririm.

Salatalık- yeşillikler

Lifli gıdalar

Muz

Tercih edilmemesi gereken yiyecekler: Bizi susatacak tatlı reçel ve şekerli yiyecekler, tuzlu ve ağır yağlı yemekler, baharatlık sucuk ve türevleri, hamur işi de tercih edilmemeli…

İftar da ne yenir ?

İftar, İslam alemi için Ramazan ayında niyetlendiğimiz orucun akşam ezanı ile birlikte açılması demektir. İftar da oruç açılırken hurma, zeytin veya Su ile açmaya özen gösterelim. Orucu açarken soğuk su içmekten kaçınalım. Yemeğimizin başında ve sonunda su tüketelim yemek arası su tüketimini genel olarak hayatımızdan çıkaralım. Orucumuzu açtıktan sonra az da olsa mutlaka çorba içelim. Yavaş yemeye de özen gösterelim uzmanlar çorbadan sonra mola verilmesi gerektiği savunuyor aksi taktirde mideniz kasılıp ağrımaya başlayacaktır. Mevsim salatası veya yoğurt iftarda tüketelim yoğurdun içinde bulunan maya ve yararlı bakteriler mide ve bağırsakları dinlendirme özelliği vardır. Ana yemeklerde kızartma ve ağır yağlı yemeklerden kaçınalım. Bol sulu yemek, haşlama ve ızgara tarzı yiyecekler tercih edelim. Meyveyi atlamayalım. Tatlılarda hafif sütlü tatlılar ve Ramazan ayı tatlısı güllacı tercih edelim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu