GüncelSağlıkYaşam

Mide hastalığı olanların oruç tutarken dikkat edeceği hususlar

Mide hastalığı olanlar oruç tutabilir mi ?

Reflü, ülser ve gastrit mide rahatsızlığı olup, kişilerin sindirim sisteminde sorunlar yaşamalarına sebep olmaktadır. Bu sağlık problemlerini yaşayıp oruç tutmak isteyenlerinse dikkat etmesi gereken hususlar mevcuttur. Ramazanın yaz mevsimine denk gelmesi ve bir şeyler yeyip içmeden geçen sürenin ortalama 17 saati bulması mide rahatsızlığı olanlar için büyük risk teşkil etmektedir. Uzmanlar mide hastalığı ciddi boyutta olan kişilerin oruç tutmamasını önermektedir. Ağır mide ve bağırsak rahatsızlığı olanlar tutmamalıdır. Bu tür rahatsızlığı hafif derecedeki oruç tutma niyeti olan hastaların da mümkün olduğunca prensiplere uygun tutmaları rica olunur.

Mide hastalığı olanlar nasıl oruç tutabilir?

mide hastalığı

mide hatalığı olan kişiler az ve sık aralıklarla düzenli yemek yeyip içmeleri gerekmektedir. Hastaların aç kalmaları halinde mide ve safra asidi yükselir ilerleyen hastalarda kanama gözlemlenir. bu şikayetlere sebebiyet vermemek için ağır mide rahatsızlığı olan kişiler oruç tutmamalıdır. Hafif ve başlangıç durumunda olan kişiler ise dikkat etmesi gereken hususlar şöyledir;

Oruç tutmak isteyen hastalığı ileri safha olmayan kişiler mutlaka mide koruyucu ilaçlarını içmelidirler

İftarda ve sahurda ağır yağlı yemekler yenmemeli. Yemek arasında su içilmemeli yemek sonrası bol miktarda su içilmeli.Acı, çok tuzlu ve salamura yiyeceklerden uzak durulmalı. proteini fazla gıdalar tercih edin reflüyü azaltacaktır ve yağ bakımından zengin gıdalar mide hastalıklarını tetikler ve arttırır.

iftar da doğal baklagilleri ve tahıllı çorbaları tercih edebilirsiniz. Çorbadan sonra 15 dk mola verebilir sonrasında yemeğe devam edebilirsiniz bu öneri tüm oruç tutanlar içindir. Sofranızda mutlaka yoğurt bulundurun. Yoğurdun içerisindeki yararlı bakteriler mide ve bağırsaklarınızı rahatlatacaktır.

Gazlı içeceklerden her daim uzak durulmalı ve komposto tarzı içecekler tercih edilmeli. Yemek sonrasında bol miktarda su içmelisiniz.

Yemekler sonra hemen yatmayınız. Mide kapakçığınız dan mide suyu ve asidi yemek borunuza gelecektir. Bu durumda yemek borusunda yanma şikayetleriniz artacaktır. İftar ve sahurdan sonra 2 saat bekleyiniz ve öyle yatınız. Yatarken reflü yastığı kullanabilir veyahut 2 kat yastıkla daha dik pozisyonda yatmanız faydanıza olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu