GüncelYaşam

Doğru Kurbanlık Seçimi ve Helal Kurbanlık Kesimi

 

Doğru Kurbanlık Seçimi ve Helal Kurbanlık Kesimi hakkında merak edilen soruların cevapları, kurbanlık kaç yaşında olmalıdır, hangi hayvanlar kurbanlık edilir, kaç kişi büyükbaş hayvanı birlikte ortak kesebilir hepsi bilinclikadin.com’da!

Tüm İslam alemi için kurban bayramı yaklaşmakta olup bu yıl 21 ağustos 2018 de idrak edecektir, Kurban; Müslümanların Allah Teala’ya yaklaşma vesilesi ve kulluk borcunu yerine getiren ibadetlerden biridir. Doğru kurbanlık seçimi ve kurbanın İslamı şartlara uygun helal kesimi tüm Müslümanlar için büyük önem arz etmektedir. Kurban kesecek kişilerde kurbanlık bulma telaşesi başlarken, Kurbanlık pazarları kurulmaya başlandı, görücüye çıkan kurbanları insanların nasıl seçeceği, nelere dikkat edeceği konusunda aklınız da oluşan soru işaretlerini gidermeye çalışıp, doğru kurbanlık seçiminde ki püf noktaları anlatacağız..

Doğru Kurbanlık Seçimi

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Uzmanlar sağlıklı kurbanlık ta nelere dikkat edileceği konusunda her yıl açıklamalar yapmaktadır. Bu açıklamalara istinaden sağlıklı kurbanlığın veteriner sağlık raporu, kulak küpesi ve aşıları tam olmalıdır bunlar haricinde ki hayvanlar sağlıksızdır. Kurbanlık dışarıdan bakıldığında canlı, besili, hareketli olmasına hamile olmamasına özellikle dikkat edilmeli. Hayvanda salya, ağız ve göz akıntısı, ishal, vücudunda şişlik ve ödem olmamalıdır hayvan yaralı, pis kokulu, sakat, topal, kuyruğu, memesi kesik, dişlerin büyük çoğunluğu ve tırnakları eksik olmamalıdır. Derisi parlak ve tüyleri canlı bir görünüme sahip olmalıdır. Kurbanlık besili, etine dolgun, boyun kısmı geniş, kaburgaları belli olmayan ve sırt kısmı düzgün olmalıdır. Bunlar haricinde hayvanlar kurban için elverişli değildir.

Kurbanlık kaç yaşında olmalıdır, neler kurban edilebilir ve kaç kişi kesebilir?

Kurban ibadetini yerine getirecek müminler doğru kurbanlık seçimde hayvanın yaşına, ne olduğuna ve kaç kişi kesileceğine de öncelikle dikkat etmelidir. Kurban edilebilecek canlılar sırasıyla: koyun, koç, keçi, teke, inek, dana, düve, manda ve devedir. Bunlar haricinde tavuk, horoz, ördek, kaz vb. kanatlı-kanatlı olmayan hayvan kurban edilemez. Kurban kesilecek hayvanın yaşı ise koyun, koç, keçi, teke 1 yaşını doldurduktan sonra kurban edilirken. inek, dana ve manda 2 yaşını doldurunca kesilebilir. Deve de ise 5 yaşını tamamlaması şartı aranıyor. kurbanları kaç kişi keseceği  konusunda ise küçük başları (koyun, keçi,koç,teke) 1 kişi kesebilirken, büyük başları( inek, dana, manda, deve) 7 kişiye kadar ortaklaşa kesebilme imkanı vardır. hayvanların dişi veya erkeğinin kesileceği konusunda ise koyunun erkeğini, diğerlerinin dişisini kesmenin daha faziletli olacağı söylenmiştir.

Helal Kurbanlık Kesimi

Kurbanın kesim zamanı bayram namazından sonra başlayıp 3. günün akşamına kadar sürmektedir. bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah ezanından sonra başlar. Kurban edilecek hayvana kesinlikle eziyet edilmemelidir. Kurban edilecek hayvan temiz, kuru ve havadar bir yerde muhafaza edilmeli önünde temiz su her daim bulundurulmalı hayvan aç bırakılmamalı sağlıklı otlar ve yemlerle beslenmelidir. Kurban kesim yerine incitilmeden götürülmelidir. Hijyen açısından temiz ve belediyelerin belirlediği kurban kesim yerinde isterseniz kesim hanelerde kesebilirsiniz. Kurbanın kabul olması için kesim İslamı şartlara uygun, temiz ve hayvana eziyet etmeden en az acı duyacağı şekilde gerçekleştirilmeli. Bayram sabahı namazdan sonra Kesim yerine getirilen hayvanın gözü örtü ile kapatılmalı ayakları bağlanan hayvanın arka ayaklarından biri boşta kalacak şekilde bağlanıp Kıbleye karşı yatırılmalı kişi ister kendi isterse başka birine kestirebilir vekil verip başkasına kestireceği durumda başında bulunmasın da fayda vardır. Kesim ehil biri tarafından yapılmalı tekbir ve dua edildikten sonra iki şah damarı ve soluk borusu birden kesilip hayvana en az acı verecek biçimde kurban edilmeli, kanın tamamının akıtılması çok önemlidir. Kesim sonrası hijyen ve sağlık açısından kurban bekletilmemeli solunun dolaşım sindirim üreme kısaca iç organları 30 dk içerinde derisi yüzüldükten sonra çıkarılmalıdır. Çıkan iç organların çevreye, sokak hayvanlarına ve diğer yabani hayvanlara zarar vereceğinden koku sinek ve hastalık oluşturmaması için iyi muhafaza edilmelidir. Temiz bir şekilde parçalanan kurban belirli paylarla ihtiyaç sahiplerine dağıtılması unutulmamalıdır. Tüm İslam aleminin Kurban bayramı şimdiden mübarek olsun Allah kabul etsin…

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu