GüncelSağlıkYaşam

Bahar Yorgunluğuna İyi Gelecek 8 Önemli İp Ucu

Bahar yorgunluğu nedir?

Bahar yorgunluğu mevsim geçişlerinde insanlar üzerinde oluşan ruhsal ve bedensel rahatsızlıktır. Yavaşlayan metabolizmamız havaların ısınmasıyla veya soğumasıyla birlikte uyum sağlayamayıp halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, eklem ağrıları, stres, dikkatsizlik, asabiyet gibi belirtiler verir. Bu şikayetlerle iş ve özel hayatımız çekilmez bir hal almaya başlar. Sabah yataktan kalmak, işe gitmek, çalışmak çekilmez bir hal almaya başlar. Gün içerisinde uyuklamak, bitkinlik ve depresyon belirtiler olarak baş gösterir. Duygusal iniş çıkışlarla, iştahsızlık, yetersiz beslenme de eklenince süresi daha da fazla uzamaktadır. Köy ve organik yaşam alanlarında bahar yorgunluğuna daha az rastlanırken büyük şehirlerde bu sayı oldukça yüksektir. Ortalama 2 hafta sürmekte olan bahar yorgunluğunda süre uzuyorsa çok geçmeden doktora başvurulmalı..

Bahar yorgunluğu ile nasıl başa çıkılmalı ?

Bahar yorgunluğu sanılanın aksine bedenimiz ve ruhumuz için önemli bir sorundur. Nasıl başa çıkılacağı ne gibi önlemler alınacağını önceden bilmek daha kısa sürede atlatmanıza yardımcı olacaktır.  Bahar yorgunluğunda dikkat edilmesi gereken en önemli konu beslenme ve yeterli vitamin alımıdır. Vücudumuzun kendini daha kısa sürede toparlayabilmesi için beslenmemize dikkat etmeliyiz. Bir diğer önemli etmende enerjimizi doğru kullanmak ve yönlendirmektir enerjimizi spor yaparak daha dinç bir vücuda sahip olunacağı gibi iş yaşamında ve ev işlerinde molalar vererek enerjimizi doğru kullanmış oluruz. Havasız ortamlarda stres artacağı için yaşam alanlarımız temiz ve havadar olmalıdır. Bu sürede kaygı, stres ve asabiyet artacağı için kendimizi kontrol altında tutmalı ve sakin olmaya çalışmalıyız..

Bahar yorgunluğu için öneriler

Baharın gelişiyle kendinizi yorgun ve mutsuz hissediyorsanız yapmanız gereken birkaç basit aktivite ile baharı tüm neşesi ile yaşayabilirsiniz.

  • Öncelikle az ve sık beslenin. Ağır ve yağlı yemeklerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Mevsim sebze ve meyvelerinden bol bol tüketmeniz vücudunuzun ihtiyacı olan vitamini size sağlayacaktır. Kızartma ve yağlı yemeklerden ziyade haşlama ve ızgara tüketmenizde tavsiye ederiz. Uzun süre aç kalıp birden yemek yemek size kilo aldıracağı gibi bünyenizde olumuz etkileyecektir.
  • Su tüketin. Suyun faydalarını saymakla bitiremeyiz fakat vücudumuzun olmazsa olmazı hayat kaynağımız suyu her mevsim bol bol tüketilmeliyiz. Günde 2 ila 2,5 litre bir yetişkinin su tüketmesi gerektir.
  • Düzenli uyku. Gün içerisinde yorulan vücudumuz ve sinir sistemimizin dinlenmesi için sağlıklı bireylerin günde en az 8 saat uyuması gereklidir. uykusuzluk sinir,stress ve kaygıyı arttırır.
  • Güne mutlu başlayın. Evden çıkmadan önce mıtlaka kahvaltı edin cemal süreyya nında dediği gibi “mutluluğun kahvaltı ile bir ilgisi var”. Sabah işe giderken veya evde vakit geçirirken açacağınız eğlenceli müzik kendinizidaha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
  • Spor yapın. Vücudumuzun daha zinde olması için gün içerisinde yapacağınız basit egzersiz hareketleri ile metabolizmamız hızlanır. İster spor salonlarında ister açık havada yürüyüş, bisiklet, yüzmek, dans etmek vs.
  • Alkol ve sigara tüketiminden kaçının. Sağlığa zararları oldukça fazla olmasına rağmen ülkemizde kullanıcı sayıyısı oldukça yüksektir uzun vadede vücuda geri dönülmez zararlar veren alkol ve sigara azaltılmalıdır imkan varsa bırakılmalı.
  • Aşırı çay ve kahve içmeyin. Aşırı kafein içeren içeceklerde kaçınmalı. Demli çaylar yerine bitki çayları tercih edilmelidir.
  • Doğa yürüyüşü yapın. Ailenizle ve sevdiklerinizle doğayla iç içe olabileceğiniz fırsatlar yaratın negatif elektriğinizi atabileceğiniz kalabalık kirli havalı şehirlerin stresinden uzak bol oksijenli doğa yürüyüşü  veyahut hafta sonu pikniği olabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu