GüncelSağlıkYemek

Kışlık turşu ve reçel tarifleri

Yazın bereketli zamanlarından sonra kış ayları yaklaşırken kışlık erzak hazırlama telaşesi başladı.Yapımı oldukça basit ilk günkü tazeliğinde saklayabileceğiniz lezzetli  turşu, reçel, salça, marmelat ve konservelik ev hanımlarının vazgeçilmezleri arasında. Kış ayalarına da saklamak istediğiniz lezzetleri kış hazırlığı tarifleriyle turşu yapmanın püf noktalarını reçel kıvamını tutturmayı ilk günkü tazeliğiyle saklamayı siz hanımlar için derledik.

Ailemize ve sevdiklerimize sağlıklı ve besleyici ilk günkü lezzetinde besinler sunmak koruyuculardan arındırılmış gıdaları sağlıklı, steril ve hava almayacak şekilde saklamak için cam kavanozlar tercih etmeye özen gösterelim. Malzemelerimizi toplayıp tariflerimizi yapmaya başlıyoruz..

Köz biber konservesi yapımı

malzemeler 6 7 adet kırmızı salçalık biber 1 demet maydanoz, 2 baş sarımsak, zeytin yağ, sirke, tuz. biberleri közlüyorum, temizleyip derince bir kaba çok büyük ve çok küçük olmayacak şekilde kesiyoruz, maydanozu ince ince kıyarak içine ilave ediyoruz ardından sarımsakları doğruyoruz tuz yağ ve sirkesini katıp karıştırıyoruz hazır olan karışımı yarım litrelik cam kavanozlara doldurup ağızlarını sıkıca kapatıyoruz. sonrasında büyükçe bir tencerede kavanozları kaynatıyoruz 45 dk kadar kaynattığımız kavanozları mızı çıkarıp kış için saklıyoruz..

Karışık (türlü) turşu yapımı

turşuya katmak istediğiniz (lahana, havuç, yeşil domates, acur, biber, sarımsak, kereviz, salatalık vb.) dilediğiniz malzemeyi tedarik ediyoruz. 1 su bardağı sirke, 1 su bardağı tuz, bol sarımsak, su. Malzemelerimizi yıkıyoruz saplarını kesip yıkayıp temizleyip üzerilerine çizikler atıyoruz. Malzemelerimizi bidonları doldurup sarımsağını tuzunu sirkesini ve suyunu ilave edip ağızlarını sıkıca kapatıyoruz. Soğuk bir yere kaldırıp 3-4 hafta bekliyoruz. afiyet olsun..

Acı cin biberinden soslu turşusu yapımı 

2 kg domates, 1 kg cin biberi, 1 su bardağı sirke,1 çay bardağı sıvı yağ, 3 tatlı kaşığı tuz, 1 baş sarımsak. Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyup blender dan geçiriyoruz. Bir tencere domates sosunu döküp suyunu çekene kadar 30 40 dk pişiriyoruz. Suyunu çektikten sonra biberleri tuzu yağı sarımsağı sirkeyi ekleyip 5 dk daha pişiriyoruz bu süreçte iyice karıştırıyoruz pişen sosu kavanozları sıcak sıcak doldurup ağızlarını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Afiyet olsun..

Domates ve biber kavurması yapımı

 3 kg domates, 1,5 kg biber, yağ tuz. Domateslerimizi kabuklarını soyup küçük şekilde doğruyoruz. biberlerimizi yıkayıp temizledikten sonra ince ince doğruyoruz. Ardından yeteri büyüklükteki kabımıza yağını koyup önce biberleri kavrulunca da domateslerimizi alıyoruz tuzunu atıp pişiriyoruz. Çabuk pişecektir. Ardından sıcak sıcak kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatıyoruz. Afiyet olsun..

Yeşil biber turşusu yapımı

 Yeşil biber, sarımsak, tuz, sirke,limon tuzu, içme suyu. Özel olarak istediğimiz büyüklükte ve kiloram da içerisinden turşuları rahatlıkla çıkarabileceğiniz turşu bidonu ediniyoruz. Sonrasında biberlerimizi temizleyip 3-4 e kesiyoruz bidon alabildiğine biber koyarken aralarına sarımsak soyup atmayı ihmal etmeyelim bidon dolunca içerisine 3/1 sirke dolduralım. 3/2 si içinse tuzlu salamura sulu yapalım. Suyun içerisine limon tuzu ve normal tuzu azar azar atıp eritelim yeterli tuzluluk oranına ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek için çiğ bir yumurtayı yıkayıp suyun içerisine bırakalım yumurta suyun üzerinde duruyorsa salamura suyu tamam demektir yumurtayı çıkarıp suyu bidon içerisine ilave edebilirsiniz eğer tuzu birden boca edip fazla tuzlu oldu ise salamura suyunun yarısını döküp kalanını sadece su dolduralım ağzını sıkıca kapatıp kaldıralım. Afiyet olsun..

Tencerede biber turşusu yapımı

1 kg sivri biber, 1 su bardağı zeytinyağ, 1 su bardağı elma sirkesi, 2 baş sarımsak, 1 yemek kaşığı tuz. Biberleri yıkayıp başlarını kestikten sonra 3 e bölüyoruz bir tencereye sirke tuz zeytin yağını döküp biber sarımsakları da ekleyip tencerenin kapağını kapatıp kaynatıyoruz arada karıştırıyoruz biberler sararana kadar bu işleme devam ediyoruz. biberler sarardıktan sonra sıcak biberleri kavanozlara dolduruyoruz hemen ağızlarını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Afiyet olsun..

Salatalık turşusu yapımı

3 kg küçük taze salatalık, 2 baş sarımsak, 2 bardak üzüm sirkesi, 1 yemek kaşığı limon tozu, 1 yemek kaşığı şeker, 1 avuç nohut, tuz, 5 kg cam kavanoz. Salatalıkları mızı yıkayıp cam kavanozlarımıza saplarını kesip bıçağın ucuyla hafif delip sarımsakları soyduktan sonra kavanozun dibine nohut ve biraz sarımsak atalım sonra salatalıkları özenli bir şekilde sıkı sıkı diziyoruz ortasına tekrar sarımsak koyuyoruz kavanoz dolana kadar salatalıkları diziyoruz en üstede bir kaç tane sarımsak koyuyoruz sirke, şeker, tuz ve limon tozunu ayrı bir yerde eritip içerisine döküyoruz. Üzerine içme suyunu dolduruyoruz ağzını sıkıca kapatıp 15 gün açmıyoruz serin bir yerde saklıyoruz afiyet olsun..

Üzüm reçeli yapımı

2 kg çekirdeksiz üzüm, 1,5 kg toz şeker, 1 adet vanilya çubuğu, 4-5 adet karanfil, yarım çay kaşığı tereyağ( köpüklenmesini önlüyor) çeyrek limon suyu. Üzüm tanelerini yıkayıp saplarından ayırdıktan sonra tencereye koyuyoruz üzerine şekeri, tereyağı, vanilya çubuğunu, karanfil koyup suyunu ilave edip orta ateşte üzümleri ezmeden karıştırarak pişiriyoruz. 1 gece şekerde bekletmeye gerek yok. Kaynamaya başlayan reçelin içerisine çeyrek limon sıkıyoruz kıvamı aha güzel olsun diye. Kıvamını aldıktan sonra ateşten indirip sıcak sıcak cam kavanozlara doldurup kapatıyoruz afiyet olsun..

Vişne reçeli yapımı

 1 kg vişne, 1 kg şeker, çeyrek limon. vişneleri yıkayıp çekirdeklerini çıkarıyoruz (eldiven kullanmanızı öneririm)  ardından bir tencereye 1 sıra vişne 1 sıra şeker olacak şekilde döküyoruz. 1 gece dolapta beklettiğimiz vişneleri ertesi gün orta ateşte kaynatmak için ocağa alıyoruz sıvı olmasını isteyenler üzerine 1 bardak daha içme suyu dökebilir gerek görülmezse su koymayalım yeterince su salıyor. Pişerken çıkan köpükleri toplayalım kapatmaya yakın üzerine limon sıkalım kıvamı daha güzel oluyor. Ardından sıcak şekilde kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatıp serin bir yere kaldıralım. Afiyet olsun..

Şeftali reçeli yapımı

 1,5 kg olgun şeftali, 3 su bardağı toz şeker, 1 adet kabuk tarçın, çeyrek limon, yarım çay kaşığı tereyağ(çok köpürmemesi için). Şeftaliler yıkanıp kabukları soyulup doğranır. Derin bir tencereye alınan şeftalilerin üzerine şeker dökülüp kapağı kapatılıp 1 gece dolapta şekerin erimesi için bekletilir. ertesi gün şeftaliler içerisinden alınıp salınan su ve şekeri yarım saat kaynatılır. Kaynadıktan sona şeftaliler yumuşaması için içerisine atılır şeftalileri dağıtmadan 1 2 kez karıştırıp kaynamaya başlayınca körüklenmemesi için yarım çay kaşığı tereyağı atalım arzu edenler aroması için içerisine kabuk tarçın atabilirler. Son 5 dk içerisine 3 4 damla limon sıkalım ve olunca ateşten alalım biraz soğuyunca şişeleyip serin bir yere kaldıralım afiyet olsun..

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu