SağlıkYaşam

Çocuklar ile Birlikte Oyun Oynamanın Faydaları

Oyunun çoğu zaman genç yaşlı demeden farklı şekilleri ile insan yaşamında her daim yer ettiği bilinmektedir. Özellikle küçük yaşlarda, çocuklarda yaşamlarının içinde oyunun önemi çok büyüktür. Zamanlarının çoğunu oyun oynayarak geçiren çocuklar kendi fikirlerini, isteklerini hatta iç dünyalarını oynadıkları çocuk oyunları ile dışarı aktarırlar. Bu söylediklerimizin yanında da yapılan araştırmalar çocuk yaşta oynanan oyunların çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerine çok büyük katkıları olduğunu gösteriyor.

Oyun Oynamanın Faydaları

Bazı başlıklar altında toplayarak yazmak gerekirse oyunun çocuklar için faydalarını aşağıdaki başlıklar altında okuyabilirsiniz.

  • Çocuklar oyunla birlikte zekâlarını geliştirmelerinin yanı sıra dünyayı ve çevresini keşfeder, etrafındaki canlıları, nesneleri tanırken onların özelliklerini de öğrenir.
  • Merak duygusunu tatmin ederken, sebep sonuç ilişkisi kurmayı da öğrenir. Özellikle çocuklar öğrenmelerini aynı şeyi defalarca veya farklı şekillerde tekrarlayarak gerçekleştirirler.
  • Bir hedefe yönelmeyi, o hedefi gerçekleştirmeye çaba göstermeyi, önüne çıkan engellerle baş etmeyi öğrenirler. Eğer önlerine çıkan herhangi bir sorunla tek başlarına mücadele eder ve bu sorunu aşarlarsa özgüvenleri artar.
  • Arkadaşları ile oynadıkları zamanlarda ise paylaşma, yardımlaşma, sosyalleşme, iletişim kurma becerilerinin temelini atarlar.
  • Arkadaşları ile oyun oynayarak çocuk iletişim kurmayı, yardımlaşmayı, görev dağılımını, sorumluluk almayı, iş paylaşımı yapmayı, liderlik etmeyi öğrenir. Böylece çocukların duygusal ve psikolojik yönden de gelişimleri sağlanmış olur.
  • Çocuklar oyun oynarken aynı zamanda yeteneklerini ve ilgi alanlarını da keşfederler. Her çocuk aynı oyunlardan veya oyuncaklardan hoşlanmaz. Aslında hepsinin oyun ilgi alanı farklıdır. Oyun oynamak gelecekteki ilgi alanlarının ne olduğuna da ışık tutarken, çocukluktan gelişmeye başlar.
  • Oyun oynamak aynı zamanda fiziksel gelişime de çok katkı sağlar. Fiziksel oyunlar bilişsel gelişimin yanında kasları da çalıştırdığı için fiziksel gelişimi de destekler.
  • Fiziksel oyunlar çocukların bedenini kullanmasını, araç gereç kullanmasını gerektirir. Çocuk eşyaları kullanmayı, bedenini kullanmayı, psikomotor becerilerini kullanarak bir şeyler üretmeyi bu oyunlar sayesinde öğrenir.
oyun oynamak

Çocuklarda Oyun Ve Yaratıcılık

Oyun çocuğun hayal dünyasını ve yaratıcılığını geliştirmesine en çok katkı sağlayan etkinliklerden birisidir. Çocuk oyunları sınır tanımaz, bulunduğu alanın dışına çıkabilir. Bir kutuya girerek burayı uzay aracı haline getirirken bulunduğu odayı da uzay olarak görebilir. Oyun oynadığı anda çocuk olmaktan çıkıp bir doktor, öğretmen, pilot olabilir. Bu sayede olduğu meslek gruplarını, görevlerini de drama yolu ile öğrenmiş olur, aynı zamanda empati yeteneğini de geliştirir.

Yaratıcılık gerektiren oyunlar oynadıkları sırada çocuklar yaşanılan toplumun gerekliliklerini, kurallarını ve insan yaşamının gerektirdiği sosyal davranışları da öğrenir. Saygı duymayı, saygı görmeyi, farklılıkları, benzerlikleri, sırasını beklemeyi, kendi hakkını korumayı, sahiplik duygusunu, kendi eşyasına sahip çıkmayı ve buna benzer sosyal yaşama ait pek çok durumu çocuk oyunları ile öğrenir ve kavrar.

Kuralları ve yasakları öğrenmek, bunlara saygı göstermek, başkaları konuşurken onları dinlemek, kendini ifade edebilmek ve konuşurken dinlenmesini istemek de oyunla kazanılan beceriler arasındadır.

Oyun oynarken çocukların kimi zaman duygularını kontrol etmekte zorlandıkları, hırçınlaştıkları veya farklı hareketler sergiledikleri gözlemlenebilir. Aslında çocuklar sık sık kendileri veya akranları ile oyunlar oynayarak duygularını da kontrol etmeyi öğrenirler.

Çocuk kimi oyunları oynarken bireysel olmayı tercih edebileceği gibi kimi oyunlarda da paylaşmayı birlikte oynamayı isteyebilir. Bu durumlarda evdeki yetişkinlerin onlara eşlik etmesi çocuğun psikolojik, duygusal ve fiziksel gelişimi için faydalı olacaktır. Çocukla oynarken ayrıca birlikte karar almaya, onu dinlemeye, fikirlerini önemsemeye, onunla alay etmemeye dikkat etmek gerekir.

Zeka ve sosyal becerilerini geliştirme imkanı buldukları oyunlarda kendilerini daha iyi hissederler ve bu da yaşamlarının temellerini sağlam atmalarına olanak tanır. Zeka becerileri anlamında yapabilme potansiyelini fark eden çocuklar, özgüveni yüksek bireyler haline gelirler. Zihinsel becerilerin gelişimini günlük 20 dakikalık egzersizlerle sağlayan dijital zeka oyunu MentalUP, bunun için en iyi seçeneklerden biri.

Çocuklarla oyunları ile yaratıcı fikirlerini dışa vurmaları, konuşmaları desteklenmelidir. Bu sayede oyunun ona vereceği katkılar da ebeveynler tarafından rahat bir şekilde gözlemlenebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu