Yaşam

Aile Dizimi Nedir?

Aile dizimi atalarımızın ya da bugünkü ailemizin içselleştirilmiş bir imgesinin, şimdiki zamanda bir temsilidir. Atalarımıza görünmez bağlılıklara sahibiz. Yani bizi ailemize bağlayan bağlar hakkında içselleştirilmiş bir imajımız var. Bu görüntü, takımyıldız aracılığıyla, dışsallaştırıldığında – sanki bir resimmiş gibi – yakın ailenizde veya doğrudan ailenizde var olan gizli dinamikleri ortaya çıkartır.

Aile dizimlerinin amacı, sistemik karmaşalarımızın gizli dinamiklerini bulmak ve yaşamınızın belirli bir gerçeğini farklı bir şekilde göstermek ve tanısak da tanımasak da akraba olduğumuz insanların kaderinin bir parçası olduğumuzu fark etmektir.  Derinlerde, görünmez kimlikler ve sadakatler aracılığıyla klanımızın iki üyesinin hepsine sevgiyle bağlıyız.

Aile dizimi, bir çemberin oluşturulduğu ve ortasında “bilgi alanı” denen bir boşluğun bulunduğu, “öğrenme grubu” dediğimiz bir grup sürecidir. O alana katılanlar, danışmanın ailesini ve klanını temsil edecek şekilde seçilir, ancak bu temsillerde, tiyatro gösterilerinin aksine, jest veya mimik yoktur. Paradoks şu ki, başka bir danışmanın takımyıldızında neler olup bittiğini temsil ederek veya yalnızca gözlemleyerek, kendi sorunlarınız hakkında da iç görü kazanabilirsiniz.

Hayatlarındaki travmatik bir olay hakkında tavsiye almaya gelenler onları engelleyen veya durduran bir şey olduğu gibi, genellikle düşünce ve davranışlarında gelişmelerine izin veren bir güçten yoksundurlar. Engeli kaldırma, danışmanı travmatik olaydan ayırmayı ve onu kendi kaynaklarıyla farklı bir şekilde yeniden bağlamayı içerir. Takımyıldızda gösterilen belirli olaylar, aile dışlamaları, kazalar, erken ölümler, saldırılar, reddedilmeler, ihmaller veya ihmaller vardır. Açıklamalara bakılmaz, somut olaylara bakılır.

Aile dizimleri teorik olarak psikanaliz, Gestalt terapisi, sistemik aile terapisi, hipnoterapi ve nörolinguistik ilkelerine dayanmaktadır.

Aile dizimlerinde hastalar değil danışmanlar vardır ve uygulama bir terapiden farklıdır. Açığa vurulanların yavaş yavaş ve sessizce kişinin ruhuna, vicdanına ve davranışlarına etki edeceğine, bu da kendisi hakkında öğrenme sürecini hızlandıracağına inanılır. İyileştirme gücü ikincil bir etkidir. İyileşme sürecini her birey kendisi gerçekleştirir.

Bir Aile Dizimi, acıya neden olan dinamiklere hızla ışık tutar ve uygun koşullar oluşursa, bunları tam o anda düzeltir.

Bu yaklaşım, aşırı hızlı olması nedeniyle diğerlerinden farklıdır. Psikanaliz gibi diğer terapi türlerinde yıllarca sürebilen süreçlerin aksine tek dizimde (ortalama 1 saat ) sorun yaratan konu ortaya çıkar ve danışman tarafından ele alınır.

Reyhan İldaş, İstanbul’da hizmet veren bir ThetaHealing uzmanı ve ICF koçudur. Aynı zamanda “Senden Başla” kitabının yazarıdır. Reyhan İldaş sahip olduğu uzmanlıkla aile dizimi uygulamaları da yapmaktadır. Aile dizimi hakkında daha fazla bilgi almak ya da çalışmalar için bir grupta yer almak istiyorsanız Reyhan İldaş web sitesinden veya 0535 818 77 00 telefon numarasından iletişim kurabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu